Rouwbegeleiding in leefgroepen

 


Goedmoed begeleidt leefgroepen voor personen met een verstandelijke beperking (kinderen, jongeren en volwassenen) en leefgroepen binnen bijzondere jeugdzorg, bij een overlijden in de groep. We werken telkens op een creatieve manier met veel aandacht voor visualisering en concretisering.

Goedmoed_Illustratie_3@2x.png

De impact van een overlijden kan een grote impact hebben op een leefgroep. Vaak zijn bewoners goede vrienden of voelen ze zelfs aan als familie. Zo’n verlieservaring gaat vaak gepaard met heel veel emoties en veranderingen in het gedrag van de groepsleden, waardoor de sfeer in de groep plots anders aanvoelt. Als begeleiders is het niet altijd zo evident om de bewoners in dit proces te begeleiden, aangezien jullie zelf ook aan het rouwen zijn. Goedmoed kan hierbij helpen. Met de nodige aandacht voor de innerlijke belevingswereld van de bewoners, leren we om terug meer controle te krijgen over gedachten en gevoelens. Een groot deel van de tijd wordt besteed aan psycho-educatie, zodat de bewoners een duidelijke uitleg krijgen over wat rouwen is en wat het met hen doet.

Interesse? Lees hieronder meer over de werkwijze en tarieven.

 
Els van Goedmoed kwam langs in onze voorziening na het overlijden van één van onze cliënten. De sessies konden heel snel opgestart worden, met de nodige aandacht voor de leefwereld van de cliënten.
Er werden mooie herinneringen opgeroepen op een creatieve manier. Het verhaal van…, omgaan met verlies, wat rouwen precies is, hoe het verder moet,… Het waren thema’s die heel visueel en op maat van de cliënten werden aangebracht. Enkele maanden later grijpen de medebewoners nog steeds de aangereikte hulpmiddelen aan. De sessies met Els waren bijzonder behulpzaam om het verlies een plaats te kunnen geven. Het heeft de groep en begeleiding dichter bij elkaar gebracht.
— Céline - Heuvelheem vzw
rouwbegeleiding-leefgroepen-goedmoed

Werkwijze

Het aantal sessies van de begeleiding door Goedmoed bepalen jullie als voorziening zelf. Dit is afhankelijk van de noden van de groep. Soms kan één sessie al voldoende zijn om de leefgroep de nodige handvatten te geven. Hier focussen we op psycho-educatie rond rouwen, rouwverwerking, emotieregulatie,…

Vaak zien we dat het beter is voor het rouwproces om meerdere sessies in te plannen. Dit biedt perspectief en schept ook niet de illusie dat het rouwen moet stoppen na een korte periode. Het biedt ook de mogelijkheid om wat dieper in te gaan op de thematiek. Het kan gaan om voorbereiding van de groep op een begrafenis-herdenking of het groeten van het lichaam. We maken vooral veel tijd voor thema’s als herinneringen, emoties-gedachten-gedrag, eigen noden, rouwrituelen en troost.

Praktisch

Voor het begeleiden van een leefgroep, kom ik ter plaatse, naar jullie voorziening.
Eén begeleidingssessie duurt tussen twee à zes uur. Meerdere sessies zijn mogelijk.
Sessies vinden meestal plaats op donderdagvoormiddag.

Prijzen

Sessie van 2 à 3 uur : €90/uur + verplaatsingskosten
Vanaf 4 uur: €80/uur + verplaatsingskosten
Vanaf 6 uur: €70/uur + verplaatsingskosten

Prijzen zijn inclusief verbruiksmateriaal en BTW.

Interesse? Neem contact op om een afspraak vast te leggen.