Begeleiding voor personen
met een beperking

 

Individuele begeleiding

Het is opvallend dat een persoon met een verstandelijke beperking vaak omringd is door een groot netwerk. Naast zijn eigen gezin en familie wordt hij ook omringd door een zorgaanbieder, met personeel en bewoners die dagelijks met elkaar in interactie gaan. Een groot netwerk betekent ook meer kans op een verlieservaring. Het overlijden van een medebewoner of opvoeder, het vertrek van een begeleider die als familie aanvoelt, verhuizen of een overlijden binnen het gezin,… er zijn verschillende verliezen die een grote impact kunnen hebben op iemand met een verstandelijke beperking. Voor de context is het niet altijd even makkelijk om voldoende en gepaste ondersteuning te bieden.

Goedmoed is gespecialiseerd in het ondersteunen van rouwende kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking.

Lees onder de foto verder voor de werkwijze en tarieven.

nathan-anderson-236779-unsplash.jpg

Werkwijze

Kennismakingsgesprek – Dit is een verkennend gesprek waarbij we achterhalen wat de noden zijn, wat momenteel moeilijk loopt en wat wel nog goed gaat. We exploreren waar jullie graag hulp bij willen. Na dit gesprek zijn jullie vrij om te kiezen of je de begeleiding bij Goedmoed wil starten.

Begeleiding – De totale duur van het begeleidingstraject is afhankelijk van de hulpvraag en het verloop van de sessies.

Afronding – Op een gegeven moment is het tijd om de begeleiding te beëindigen. Ik vind het belangrijk dat er voldoende tijd en ruimte wordt gemaakt om de begeleiding zorgzaam af te ronden.

Tarieven

Individuele begeleiding (45 minuten) - €60

Je kan een afspraak maken via het contactformulier, via telefoon of via mail.

Annuleren van afspraak

Als je door omstandigheden niet op een afspraak aanwezig kan zijn, wordt er verwacht dat je dit minstens 48u op voorhand meldt.

  • Wordt de afspraak minder dan 48u op voorhand geannuleerd, dan wordt de sessie voor 50% aangerekend.

  • Als je niets van je laat horen, wordt de sessie volledig aangerekend.

Uiteraard mag je ook van mij verwachten dat ik jou tijdig verwittig als een afspraak niet kan doorgaan. Doe ik dit niet, dan ontvang je van mij een gratis sessie.

Deze regel is niet van toepassing als er sprake is van overmacht zoals ziekte of ongeval.

Goedmoed_Illustratie_3@2x.png
 

Begeleiding leefgroepen

Goedmoed begeleidt leefgroepen voor personen met een verstandelijke beperking (kinderen, jongeren en volwassenen) en leefgroepen binnen bijzondere jeugdzorg, bij een overlijden in de groep. We werken telkens op een creatieve manier met veel aandacht voor visualisering en concretisering.

De impact van een overlijden kan een grote impact hebben op een leefgroep. Vaak zijn bewoners goede vrienden of voelen ze zelfs aan als familie. Zo’n verlieservaring gaat vaak gepaard met heel veel emoties en veranderingen in het gedrag van de groepsleden, waardoor de sfeer in de groep plots anders aanvoelt. Als begeleiders is het niet altijd zo evident om de bewoners in dit proces te begeleiden, aangezien jullie zelf ook aan het rouwen zijn. Goedmoed kan hierbij helpen. Met de nodige aandacht voor de innerlijke belevingswereld van de bewoners, leren we om terug meer controle te krijgen over gedachten en gevoelens. Een groot deel van de tijd wordt besteed aan psycho-educatie, zodat de bewoners een duidelijke uitleg krijgen over wat rouwen is en wat het met hen doet.

Lees onder de foto verder voor de werkwijze en tarieven.

helena-lopes-459331-unsplash.jpg

Werkwijze

Het aantal sessies van de begeleiding door Goedmoed bepalen jullie als voorziening zelf. Dit is afhankelijk van de noden van de groep. Soms kan één sessie al voldoende zijn om de leefgroep de nodige handvatten te geven. Hier focussen we op psycho-educatie rond rouwen, rouwverwerking, emotieregulatie,…

Vaak zien we dat het beter is voor het rouwproces om meerdere sessies in te plannen. Dit biedt perspectief en schept ook niet de illusie dat het rouwen moet stoppen na een korte periode. Het biedt ook de mogelijkheid om wat dieper in te gaan op de thematiek. Het kan gaan om voorbereiding van de groep op een begrafenis-herdenking of het groeten van het lichaam. We maken vooral veel tijd voor thema’s als herinneringen, emoties-gedachten-gedrag, eigen noden, rouwrituelen en troost.

Praktisch

Voor het begeleiden van een leefgroep, kom ik ter plaatse, naar jullie voorziening.
Eén begeleidingssessie duurt tussen twee à zes uur. Meerdere sessies zijn mogelijk.
Sessies vinden meestal plaats op donderdagvoormiddag.

Tarieven

€ 150 / uur + verplaatsingskosten
(Een sessie duurt minstens 2 uur)

Prijzen zijn inclusief verbruiksmateriaal.

Interesse? Neem contact op om een afspraak vast te leggen.

 

Els van Goedmoed kwam langs in onze voorziening na het overlijden van één van onze cliënten. De sessies konden heel snel opgestart worden, met de nodige aandacht voor de leefwereld van de cliënten.
Er werden mooie herinneringen opgeroepen op een creatieve manier. Het verhaal van…, omgaan met verlies, wat rouwen precies is, hoe het verder moet,… Het waren thema’s die heel visueel en op maat van de cliënten werden aangebracht. Enkele maanden later grijpen de medebewoners nog steeds de aangereikte hulpmiddelen aan. De sessies met Els waren bijzonder behulpzaam om het verlies een plaats te kunnen geven. Het heeft de groep en begeleiding dichter bij elkaar gebracht.
— Céline - Heuvelheem vzw
rouwbegeleiding-leefgroepen-goedmoed