Vormingen rond rouw

Goedmoed organiseert vormingen voor (groot)ouders, waarbij de nadruk ligt op praktische tips en het uitwisselen van ervaringen.

Goedmoed_Illustratie_7@2x.png

Daarnaast organiseert Goedmoed vormingen voor hulpverleners: voor leerkrachten, leerlingen/studenten, opvoeders, leefgroepbegeleiders, orthopedagogen,… Tijdens deze vormingen vertrekken we vanuit de meest recente vakliteratuur, waarna we de vertaling maken naar de praktijk via verschillende oefeningen. We maken ook ruimte om eigen casussen te bespreken.


Hieronder kan je het vormingsaanbod van Goedmoed ontdekken

 
jordan-whitt-145327-unsplash+%281%29.jpg

Hoe ondersteun ik mijn kind na een overlijden?

In deze vorming staan kom je te weten hoe je een kind of jongere kan ondersteunen in jouw gezin. Je leert of je kind normaal rouwt en op welke signalen je moet letten. Je krijgt tips hoe je moeilijke gesprekken kan aangaan. Je leert kijken en luisteren naar de gedachten en gevoelens die schuilen achter eventueel negatief gedrag. Er wordt voldoende ruimte gemaakt zodat jij jouw verhaal kwijt kan en vragen kan stellen.

Duur vorming: 3 uur

Een essentiële vorming vol toepasbare kennis en voorbeelden.
— Mama van Lars

annie-spratt-4TPR_T2Q4Ss-unsplash.jpg

Hoe ondersteun ik mijn kind bij een scheiding?

Hoe vertel ik mijn kind dat we gaan scheiden? Hoe ga ik best om met mijn partner nu we gescheiden zijn? Welke impact heeft een scheiding op mijn kind? Je leert of je kind op een normale manier reageert op de echtscheiding. Tijdens deze vorming maken we ook tijd en ruimte voor jouw verhaal en alle vragen waarmee je zit.

Duur vorming: 3 uur


jude-beck-YErQe8LQkyA-unsplash.jpg

Mijn gezin in rouw

Welke impact heeft rouw op een gezin? Je hebt vast al gemerkt dat iedereen anders rouwt, en dat is niet altijd even evident. Je krijgt een handig kader mee, waardoor je op een andere manier kan kijken naar hoe anderen rouwen. Vanuit verdraagzaamheid en verbinding.

Duur: 3 uur

We hoorden veel concrete voorbeelden die ons inspiratie kunnen geven over hoe wij moeilijke situaties in ons gezin kunnen aanpakken.
— Papa van Elif

Rouw en verlies bij kinderen en jongeren

In deze verdiepende vorming vertrekken we vanuit de meest recente theorieën over rouw na een overlijden en scheiding, bij kinderen en jongeren. Vervolgens maken we de vertaalslag naar het dagelijks leven. Je maakt kennis met allerlei educatieve en therapeutische materialen om kinderen en jongeren te ondersteunen. We gaan op een actieve en interactieve manier aan de slag, waarbij we door middel van oefeningen de theorie proberen verinnerlijken.

Duur: 3 dagen

anna-kolosyuk-551398-unsplash.jpg
Dit was echt een heel leerrijke vorming die met leuk materiaal en veel enthousiasme werd voorgesteld.
— Juf Nele

 
 
art-blue-boat-194094.jpg

Mijn leefgroep in rouw

Deze vorming is speciaal ontwikkeld voor begeleiders van leefgroepen. Zij worden in het werkveld af en toe geconfronteerd met het overlijden van een bewoner. Hoe kan je als begeleider jouw leefgroep opvangen? Wat kan je vertellen, en wat beter niet? Hoe herken je dat iemand aan het rouwen is? Dit en zoveel meer kom je in deze vorming te weten. Je maakt kennis met leuke materialen. We maken een brug tussen rouwtheorieën en het QOL-model, om zo goed aan te sluiten bij de leefwereld van bewoners. Na deze drie daagse vorming voel jij je gesterkt om met dit thema aan de slag te gaan.

Duur: 3 dagen

 
Ik vond het heel interessant en zeker bruikbaar in het werkveld.
— Opvoeder Jan

 

Rouw en verlies bij personen met een verstandelijke beperking

Deze vorming is op maat van leerlingen uit de opleidingen jeugd-en gehandicaptenzorg, leefgroepenwerking en studenten orthopedagogie. Je krijgt de basis mee over rouw bij personen met een verstandelijke beperking. Hoe herken je dat ze rouwen? Hoe speel je hierop in? Je krijgt theoretische kapstokken mee, die jou helpen om met rouwende mensen om te gaan. Via filmpjes en oefeningen wordt de theorie ook ingeoefend.

Duur: 3 lesuren

kaboompics_Man looking at the photos.jpg
 
Zeer zinvolle vorming over rouw door een ervaren spreker, waardoor de leerlingen zaken leren begrijpen/duiden, maar ook beter gaan begeleiden in de praktijk.
— Mevrouw Denayer - Leerkracht JGZ
 

kaboompics_Colorful%2Bsmoke%2Bbomb%252C%2Bbook%2Band%2Bvintage%2Bcamera.jpg

Mijn klasgroep in rouw

Het verlies van een leerling en een klas kan een grote impact hebben. Wat kan je als leerkracht op deze momenten voor jouw leerlingen betekenen? Je krijgt enkele theorieën mee die jou zullen sterken in het omgaan met rouw in de klas. We bekijken leuke materialen, speciaal ontwikkeld voor kinderen en jongeren. De theorie wordt ingeoefend via allerlei opdrachten en oefeningen. Er is ook ruimte om casussen en vragen voor te leggen.

Duur: 3 lesuren

 
Op een beperkt aantal uren werden zeer belangrijke boodschappen meegegeven, op een manier dat zal bijblijven.
— Meester Sven

Wil je meer weten over een bepaalde vorming of heb je vragen?
Goedmoed geeft deze vormingen op aanvraag . Er is ook altijd de mogelijkheid om een vorming op maat te vragen, dat aangepast is aan jullie noden. Prijs voor een vorming op aanvraag.
Neem contact op als je een offerte wil of als je een vorming wil vastleggen.