Rouwen in een gezin of een groep: hoe gaat dat?

Er bestaat al heel wat informatie over hoe we rouwen als individu. Ik wil graag onderzoeken hoe we rouwen in groep. Daarvoor ben ik op zoek naar 200 rouwenden, die bereid zijn om samen te verkennen wat het betekent om te rouwen en hoe je elkaar hierin beter kan begrijpen en ondersteunen. We leggen samen een unieke, warme weg af vol mooie herinneringen en verbinding met elkaar en diegene die overleden is.

Na alle sessies, creëren we uiteindelijk samen een prentenboek. Ik schrijf het verhaal en haal mijn inspiratie uit jullie verhalen. Jullie krijgen veel inspraak in de ontwikkeling van de personages, de keuze van de illustrator en het verhaal. In tegenstelling tot bestaande prentenboeken zullen er in die van ons meerdere hoofdpersonages voorkomen. Zo erkennen meer mensen zich in onze verhalen en kunnen we rouwen in groep bespreekbaar maken. Iedere doelgroep maakt zijn eigen prentenboek. Op het einde van dit avontuur, zullen we dus vier prentenboeken ontwikkeld hebben.

Door mee te werken aan dit onderzoek en mee te schrijven aan de verhalen, geven jullie betekenis aan jullie eigen verliesverhaal. En tegelijk krijg je de kans om met jouw verhaal en jouw inbreng anderen te helpen en te ondersteunen in hun rouwproces. Dit allemaal zonder dat er enige kost voor jullie mee is verbonden.

Heb je interesse om mee te werken aan dit onderzoek, dan vind je hieronder alle praktische informatie.

 

Ik ben op zoek naar groepen uit Oost-Vlaanderen die iemand verloren zijn in hun midden. Heel concreet ben ik op zoek naar:

-          9 gezinnen met kinderen uit het lager onderwijs (tussen 8 en 12 jaar)

- 3 leefgroepen voor personen met een licht verstandelijke beperking

-          3 klassen uit het secundair onderwijs

-          3 groepen uit de jeugdbewegingen

 Meer weten? Klik op deze link voor het filmpje: https://youtu.be/nB8xrCP7mQ8

Praktische info voor gezinnen

Is er iemand in jouw gezin gestorven en wil je graag jouw gezin dichter bij elkaar brengen?

Zijn de kinderen van jouw gezin tussen 8 en 12 jaar oud?

We komen vier keer samen, dit in de maanden september, oktober en november 2019 en nog een keer in januari 2020.

Je ontmoet twee andere gezinnen, die samen met jou dezelfde weg afleggen.

Deze bijeenkomsten zullen telkens doorgaan op zondagvoormiddag van 9u30 tot 11u30 in mijn praktijk (Land van Waaslaan 161, 9040 Sint-Amandsberg)

 

Praktische info voor leefgroepen

Is er iemand gestorven in een leefgroep die jij begeleidt? Wil je de bewoners helpen in hun rouwproces en hen dichter bij elkaar brengen?

Hebben de bewoners een licht verstandelijke beperking? Er zijn geen restricties op de leeftijd van de bewoners.

We komen vier keer samen, dit in de maanden september, oktober en november 2019 en nog een keer in januari 2020.

De bijeenkomsten zullen telkens doorgaan op donderdagvoormiddag van 10u tot 12u. Wij verplaatsen ons naar jullie leefgroep, zodat jullie in de vertrouwde omgeving kunnen blijven. De opvoeders blijven aanwezig en geven ook hun mening.

 

Praktische info voor klassen

Is er iemand gestorven in een klas bij jou op school? Wil je de leerlingen helpen in hun rouwproces en hen dichter bij elkaar brengen?

Gaat het om een vaste groep leerlingen die samen een klasgenoot zijn verloren?

We komen vier keer samen, dit in de maanden februari, maart, april en juni 2020. 

De bijeenkomsten zullen telkens doorgaan op dinsdagavond van 16u tot 18u (of licht afwijkend afhankelijk van de schooluren). Wij verplaatsen ons naar jullie school, zodat jullie in de vertrouwde omgeving kunnen blijven. De leerkrachten mogen aanwezig blijven en hun inbreng geven.

We kiezen ervoor om de bijeenkomst na schooluren te laten doorgaan. Zo zijn we zeker dat de leerlingen echt gemotiveerd zijn om mee te werken. Als sommige leerlingen het niet zien zitten om mee te werken, vormt dit geen enkel probleem.

 

Praktische info voor groepen uit de jeugdbeweging

Is er iemand gestorven in jouw jeugdbeweging? Wil je de groepsleden helpen in hun rouwproces en hen dichter bij elkaar brengen?

Gaat het om een vaste groep die samen een groepslid of leiding is verloren?

We komen vier keer samen, dit in de maanden februari, maart, april en juni 2020. 

De bijeenkomsten zullen telkens doorgaan op zondagvoormiddag van 11u tot 13u (of licht afwijkend afhankelijk van de start van jullie activiteiten). Wij verplaatsen ons naar jullie lokalen, zodat jullie in de vertrouwde omgeving kunnen blijven. De leiders mogen aanwezig blijven en hun inbreng geven.

We kiezen ervoor om de bijeenkomst naast jullie vaste activiteiten te laten doorgaan. Zo zijn we zeker dat de groepsleden echt gemotiveerd zijn om mee te werken. Als sommige leden het niet zien zitten om mee te werken, vormt dit geen enkel probleem.

 

Zijn jullie iemand verloren en wil je hier graag samen mee aan de slag gaan? Of ken jij een gezin of een groep die zou willen meewerken?

Stuur dan snel een mail naar els@goedmoed.be (het aantal deelnemers is beperkt). Ook voor extra informatie of vragen kan je op dit emailadres terecht.

Twijfel je of dit iets voor jullie kan zijn? Wil je graag meer uitleg over de opbouw van de sessies? Wil je eerst kennismaken met de onderzoekers? Of wil je graag al jouw vragen kwijt? Dat kan op één van onze infoavonden! Je bent welkom in Gent op donderdagavond 20 juni 2019 en 8 augustus 2019, telkens van 19u tot 20u. Inschrijven verplicht (mail naar els@goedmoed.be).


Meer over Els Rogier

Els Rogier is een rouwtherapeut gespecialiseerd in verlies-en rouwbegeleiding bij kinderen en jongeren en hun gezin, volwassenen en personen met een verstandelijke beperking. Ze heeft meer dan tien jaar ervaring in het begeleiden van rouwgroepen en rouwenden. Je kan bij haar terecht voor rouwbegeleiding in haar praktijk Goedmoed te Gent.